Kunt u een hypotheek voor ondernemers krijgen? En hoe zit het dan als u nog slechts een paar jaar ondernemer bent, of is het dan in het geheel niet mogelijk om een hypotheek te krijgen? Lees hier meer over hoe u als ondernemer een hypotheek af kunt sluiten.
Soepelere regels
Ter geruststelling; de regels waaraan u als ondernemer moet voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek zijn de afgelopen jaren behoorlijk soepeler geworden. En ben je bezig aan je eerste jaar als ondernemer dan is het mogelijk dat de geldverstrekker uw inkomen voor 75 procent meetelt voor de koopsom. Vaak worden wel enkele aanvullende voorwaarden gesteld, al verschilt dit weer nadrukkelijk per bank. Maar wat moet u nou doen om in aanmerking te komen voor een hypotheek?
Verzamel al uw cijfers
De eerste stap die u zet is het compleet maken van de cijfers. Bent u al langer ondernemer, ga er dan vanuit dat gevraagd zal worden naar de cijfers van zeker de afgelopen drie jaar. Bent u korter ondernemer, dan zal gevraagd worden naar alle beschikbare cijfers van de gehele periode dat u ondernemer bent. Met die cijfers kunt u online een berekening voor een ondernemershypotheek maken, de uitslag wordt u vervolgens snel per mail toegestuurd. Let wel; de uitslag is geen feit maar een indicatie. Wilt u echt precies weten welke hypotheek voor u maximala haalbaar is, plan dan een gesprek met een expert op het gebied van hypotheken.
Bewijs van inschrijving
Ook als u dat gesprek gaat voeren neemt u alle beschikbare cijfers weer mee. Vergeet zeker ook de inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar niet en uw bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Met de beschikbare gegevens gaat de expert kijken wat de mogelijkheden precies zijn. Rolt er vervolgens een voor u interessante optie uit, dan kan uw zoektocht naar een woning daadwerkelijk beginnen. Of misschien weet u al lang welk huis u wilt kopen. In dat geval is het een kwestie van bieden en onderhandelen om de woning tegen de meest gunstige voorwaarden te kopen.
Voldoende middelen
Een ondernemershypotheek is overigens iets anders dan een ‘gewone’ hypotheek. Er kleven de nodige voor- en nadelen aan hypotheken voor ondernemers. Uiteraard is er bij het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning sprake van iets dat u in eigendom heeft, aan de andere kant moet u als ondernemer telkens zorgen dat er voldoende middelen zijn om elke maand opnieuw af te kunnen lossen, u bent immers niet in loondienst voor een vast salaris per maand. Ook als de zaken even iets minder florissant gaan, moet de hypotheek wel gewoon betaald worden immers. Banken gebruiken verschillende percentages voor de berekening van de ondernemershypotheek
Ook voor zzp’ers
Ook als u zzp’er bent is het mogelijk om een hypotheek te berekenen als zzp’er. Ook hiervoor zijn verschillende rekentools beschikbaar die een heel aardige indicatie van een eventueel af te sluiten hypotheek geven. In alle gevallen is het als ondernemer verstandig om met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan om de mogelijkheden helder in beeld te krijgen nadat u eerst via de rekentool al een indicatie heeft ontvangen. Die indicatie heeft u overigens vaak al binnen twee minuten in uw mailbox.
0 reacties