Steeds vaker kiezen mensen ervoor om voor zichzelf te gaan werken en zichzelf te verhuren als dienst aan mensen of bedrijven. Dit wordt ook wel een zzp’er genoemd. De keuze of je als zzp’er aan de slag wil is meestal wel zo gemaakt maar dan? Hoe pak je het opstarten van een eigen bedrijf eigenlijk al en zitten en nog voordelen of misschien juist wel nadelen aan het werken als zzp’er? In dit blog geven we graag antwoord op al je brandende vragen over werken als zzp’er.
Hoe zet je, je eigen bedrijf op?
Een eigen bedrijf beginnen begint uiteraard altijd met een droom of een ideaal. Iets wat je met je bedrijf wilt bereiken en wat je de markt wil gaan aanbieden. Dit kan echt van alles zijn. Van eigen online kledingwinkel tot coachen tot een het verzorgen van catering. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het opzetten. Een bedrijf opzetten kan uiteraard wel alleen als je een ondernemingsplan of businessplan hebt opgesteld. Theoretisch gezien hoeft het niet maar de praktijk toont aan dat bijna alle succesvolle onderneming voortkomen uit een krachtig businessplan. En in het opstellen van het businessplan gaat uiteraard behoorlijk wat tijd in zitten maar eenmaal een goed en sterk businessplan opgezet, dan kan je eigenlijk zo beginnen. Een goed begin is dus het halve werk.
Wat zijn de voordelen en/of nadelen van werken als zzp’er?
Eenmaal alles uitgewerkt, opgesteld en goedgekeurd? Dan kan je eigenlijk al meteen aan de slag. Je gaat je doelgroep proberen te benaderen en je producten en/of diensten verkopen. Dit kan soms best wat tijd, geld en vooral energie kosten maar wat je verkoopt op de markt is wel echt van jou en dat is ook meteen een van de voordelen van zzp’er zijn. Het is jouw idee, jouw concept en jij die er voor de volledige honderd, nee duizend procent voor wilt gaan! Dit is jouw kindje en je gaat alles op alles zetten om te zorgen dat jouw bedrijfje gaat slagen. Daarnaast ben je eigen baas en kan je dus zelf bepalen wanneer je werkt. Ben je meer een ochtendmens? Dan ga je gewoon al lekker ’s ochtends aan de slag. Ben je juist meer een avondmens? Dan stoor je niemand als jij ’s avonds je werk doet. Eigen baas, eigen regels. Wist je trouwens dat er nog veel meer voordelen zijn als je als zzp’er aan de slag gaat? Zo kan je bijvoorbeeld ook veel goedkoper rijden door een bedrijfswagen aan te schaffen. Dit kan op basis van kopen maar shortlease voor zzp’ers wordt ook steeds populairder. Bij shortlease lease je voor een korte periode een auto bij een dealer en doordat je maar een kortstondig contract hebt zit je nergens voor langere tijd aan vast. Mooi meegenomen of niet?!
Zit er nog verschil tussen zzp’er en freelancer?
Op de vraag of een zzp’er en een freelancer verschillend zijn hebben we een heel kort en duidelijk antwoord namelijk, nee! De termen worden nog wel eens door elkaar gebruikt of juist voor hele andere doeleinde maar theoretisch gezien is een zzp’er gewoon een freelancer en vice versa uiteraard.